Biztonsági üvegszerkezetek

A biztonsági üvegek - magasabb ellenálló képességüknek köszönhetően -  külső mechanikai behatás esetén is védelmet nyújatanak, ezzel csökkentve az ilyenkor előforduló sérülések kockázatát.

 

Az edzett és ragasztott biztonsági üvegek mellett készülnek rétegelt biztonsági üvegek melyekkel tovább növelhető a kész szerkezet ellenálló képessége.

 

Edzett üvegek:

 

Az edzett üveg előállítása során a hagyományos üveg hőkezelési eljáráson megy keresztül, majd a megfelelő hőmérséklet elérése után gyorsan lehűtik azt. Ez az eljárás adja az üveg erejét. A teljesen edzett üveg négyszer, ötször erősebb a hagyományos üvegnél. Létezik olyan edzési eljárás (előfeszítés), melynek köszönhetően a hőkezelt üveg mechanikai hatás esetén nem esik szét apró darabokra, hanem szerkezetét megtartva gátolja meg a súlyosabb sérüléseket.

 

Felhasználási lehetőségek:

 

beltéri és szaunaajtók

egyedi zuhanykabin ajtók

válaszfalak

korlátok

térelválasztók

lépcsők

 

Laminált üvegek:

 

A laminált üveg egyfajta biztonsági üveg, olyan szerkezettel, mely törés esetén összetartja azt. A két vagy több üvegréteg között lévő fólia - jellemzően PVB vagy EVA - tartja össze az üveget ilyen esetekben, olyan szilárdságot adva az anyagnak, hogy az apró darabokra törés helyett csupán "pókhálósodik".

 

Laminált üveget általában akkor használnak, ha az üveg törése emberi sérüléssel járó balesetet okozhat, jellemző felhasználási terület például a tetőablakok, autó szélvédők üvegezése.

 

Felhasználási lehetőségek:

 

átdobásbiztos szerkezetek

áttörésbiztos szerkezetek

átlövés biztos szerkezetek

egyedi laminátumok

lépcsők, korlátok

 

Speciális edzett, szitázott, laminált üvegek:

 

A fenti hőkezelt és laminált üvegek kombinációja számtalan építészeti megoldásra nyújt lehetőséget.

 

Felhasználási lehetőségek:

 

dekorációs és biztonsági célok kombinálása

korlátok, térelválasztók

épület külső váz borító üvegek

Biztonsági üvegszerkezetek