Uborka, üvegből?

 

A londoniak The Gherkin, azaz Az Uborka becenévvel emlegetik a 30 St Mary Axe nevű ikonikus felhőkarcolót, amely 2001-2003 között épült és London pénzügyi központjában található.
A nem szokványos formával büszkélkedő irodaház látványosan különbözik a megszokott londoni épületektől. Minden emeletet 5 százalékkal forgattak el az alatta levőhöz képest, így nyerte az épület a különleges, csavart formát.


Talán az egyedi forma is szerepet játszik abban, hogy az épület világhírű ismertségre tett szert. A világ legnagyobb építész cégei az épületet a világ legcsodálatosabb új épületének szavazták meg 2005-ben.
A 40 emeletes, 180 méter magas épület London hatodik legmagasabb épületévé nőtte ki magát.
A felhőkarcoló legfelsőbb szintjéről London 360 fokos panorámájában gyönyörködhetnek a szerencsések.

 

 

Az épületen 744 üvegtábla található, amely összesen 24.000 négyzetméteres ablakfelületet alkot. Az ablaktisztítás sem gyerekjáték, hiszen a 35. emeletig az ablakokat hagyományos külső ablakmosó állványról, míg a felsőbb emeleteket hidraulikus emelőkosárból tisztítják.
A tervezők a szépség mellett a fenntarthatóságot is figyelembe vették, ezért az emeleteken úgynevezett világítóudvarokat helyeztek el. A napsütést kihasználva az épület kevés mesterséges fényt igényel. A szintek közötti rések természetes szellőzést biztosítanak és szigetelőréteget képeznek, amelynek köszönhetően csökken az energiafelhasználás. Az épület igazán energiatakarékosnak mondható, hiszen a hasonló toronyházakhoz képest, csak feleannyi energiát használ fel.
A nagyközönség, már számos filmben láthatta az épületet, mint például a Harry Potter és a Félvér herceg, az Elemi ösztön 2. és Woody Allen Match Point című filmjében.